MATBAA
Çok eski zamanlardan günümüze kadar gelen duvar resimleri, heykeller ve eski parşömenler sayesinde dünya tarihi hakkında bilgimiz var. İnsanların, tarih boyunca yaşadıklarını anlatmanın en kolay yolu daima yazmak, resimlemek olmuştur. Bugün gelişen matbaa teknikleri ve bilgisayarlar geleceğe ışık tutan en önemli değerlerdir.
bugün dünyamızın en önemli buluşlarındandır. Yazıların ve resimlerin kağıtlar üzerine geçirilmesi ile ortaya çıkan tüm baskılı evraklar matbaa işleminden geçmektedir.
Matbaanın bilinen tarihi MS.593 yılında Çin’de başlamaktadır. Çinliler, mermer veya başka malzemelerden oluşan oydukları kalıplara boya sürüyor, üstüne ıslak kağıt presleyerek baskı yapıyorlardı. Fakat bu ağır kalıplar nedeni ile sıklıkla kağıtlar yırtılıyordu zamanla bu nedenle kalıplar ahşaptan yapılmaya başlandı. Zamanla bu teknikler tüm dünyada kullanılmaya başlandı. Mısır’da, kumaşların üstüne ahşap oyma kalıplar ile baskılar yapıldı. Zamanla, kağıt üstüne baskı yapılmaya başlandı. Avrupa ise gemilerle yapılan ticaret sayesinde matbaa ve basım teknikleri ile tanışmıştır.
Gutenberg 1450 yılında, metal harflerden oluşan kalıp tekniği ile ilk kalıplı baskı tekniğini bulmuştur. Bu baskı tekniği sayesinde öylesine konfor yaratılmıştır ki, uzun yıllar kullanılacak olan matbaa makinelerinin atası doğmuştur. Matbaa bugün inanılmaz hızla gelişen ve sürekli büyüyen bir sektördür. Zamanla, kullanılan makine sistemlerine göre basım teknikleri gelişmiştir. Bugün matbaalarda kullanılan teknikler, tipo, serigraf, ofset, flekso ve digital baskı olarak sınıflandırılır.
Tipograf baskı; Metal harflerin birleşimi ile oluşan kalıp yardımıyla yapılan baskı sistemidir. Harflerin, metne göre tek tek birleşmesi ile kalıplar hazırlandığından uzun ve zahmetli bir süreçtir. Kalıp üzerinde yüksekte kalan yerler mürekkebi alır ve diğer yerler almaz. Böylece 2 silindirli makinelerde baskı yapılır. Kullanımı çok az olan bu teknik, nostaljik yayınlarda, özel koleksiyonlarda halen kullanılmaktadır. Çünkü, matbaa teknikleri arasında gerçek sanat kabul edilmektedir. Serigraf baskı ; Genelde reklamcılık sektöründe kullanılan baskı şeklidir. Şapka, mont, bayrak, cam ve seramik gibi maddelerin üstüne yapılan baskı şeklidir.
Serigraf baskıda ustanın el hakimiyeti çok önemlidir. Çıraklık usülü ile usta yetişir. Ofset baskı; Baskı teknikleri arasında en fazla kullanılan ve en kaliteli baskıyı ortaya çıkaran yöntemdir. Matbaa sektöründe ağırlıklı olarak kullanılan bu sistemde, su ile mürekkebin kimyasal olarak birbirine karışmaması ile baskı yapılır. öncelikle basılacak olan metanın kalıbı çıkarılır. Basılacak olan alanlar emülsiyon tabakası ile kaplanır. Emülsiyon ile kaplı olan kısım mürekkebi tutar aynı anda kalıp yüzeyine su verilir. Baskı olmayacak alanlar suyu tutar böylece baskı yapılmış olur.
Flekso baskı; Genelde sanayiye yönelik bir matbaa baskı tekniğidir. Ambalajlarda, poşet, mukavva, etiket gibi çok fazla olan adetli ve yoğunluğu yüksek kağıtlar da başarılıdır. Yüksek hızda yapıldığından çok adetli işlerde kullanılır. Maliyetleri diğer baskı türlerine göre hesaplıdır. Alıp üstünde yüksekte kalan ve mürekkep alan kısımların basınç ile kağıda baskılanması ile yapılır. Digital baskı ; Bilgisayara üstünde hazırlanan grafik ya da resimlerin gelişmiş baskı makineleri ile çıktılarının alınmasıdır. Çok hızlı, boyut sıkıntısı olmayan bir sistemdir. Gelişen teknoloji sayesinde sürekli olarak kendini yenilemektedir.