BASKI SONRASI İŞLEMLER

Baskı Sonrası

Pilyaj: Kutunun katlanması gereken yerlerini oyuk koyarak katlanmasını kolaylaştıran iştir.

Perforaj: Pilyaj'ın teresiz olduğu kısımlarda katlamayı kolaylaştırmak içi kullanılan aralıklı kesiklerdir, veya kutu üzerinde sonradan kopması istenilen yerlerde aralıklarla yapılan kesiklerdir.

Kombi: katlamanın çok sıkıntılı olduğu yerlerde pilyaj ve perforaj birleşimi yapılan bir yöntemdir.

Gofre: Kalın kağıt veya karton üzerine içten veya dıştan olmak üzere yapılan baskı kabartma.

Varak: Metal efekti verilmek üzere tabaka üzerine sıcak baskı diye tabir edilen özel folyo ile basılan yöntemdir.

Sıvama: iki aynı cins malzemeyi veya farklı iki cins malzemeyi birbirine yapıştırma işlemidir. Kağıt veya karton malzemelerin kalınlıklarını arttırmak için yapılan bir yöntemdir. (ağırlıklı oluklu malzemelrin kartona yapıştırlması şeklinde yapılır.)

Yan Yapıştırma: Kutuların iki ucunu birbirine yapıştırma işidir. (ilaç Kutusu gibi işler)

Yandip Yapıştırma: Kutunun yan ve alt kısımlarının yapıştırılıp otomatik kurulum sağlayan bir yöntemdir. İç kutuların konulduğu dış kutular)

Dört Nokta Yapıştırma: Kutunun dört kısmının yapıltırması yöntemidir.

Altı Nokta Yapıştırma: Kutuda altı farklı noktanın yapıştırılması yöntemidir.

Konik Yapıştırma: Kenarları açılı yapıştırma yöntemidir.
Kırım: Basılan bir işi verilen ebada göre kırılmasıdır. Basılı bir formayı katlama işidir.

Katlama: Kağıdın istenilen ölçüde katlanması.

Harman: Formaların, cilt öncesi kitap birimi haline getirilmek üzere sırayla yan yana veya iç içe dizilmesidir.

Kapak Takma: Amerikan ve iplik dikiş veya tel dikişli kitaplarda kapağın ilavesi.

Perforaj: Delik açma ( basılan bir işin aynı sayfa üzerinden rahat koparılabilmesi için sık aralıklarla açılan delik işlemi - zımbalama işlemi)

Pilyaj: Cilt işlerinde, katlamayı kolaylaştırmak için karton veya mukavva üzerinde oyuk açmak.

Tel Dikiş: En az (ortadan kırılmış) iki yaprağın birbirine tel ile zımbalanması.

Omega Tel Dikiş: Dosyalara takabilmek için tel dikişin sırtı kambur şeklindeki çeşidi.

Amerikan Cilt: Harmanlanan formaların freze ile sırtlarının tıraşlanması ve tutkallanarak yapıştırılması işlemi.

İplik Dikiş: (Düğümlü - Atlamalı - Normal ) olarak çeşitleri olan ve harmanlanan formaların iplik ile birbirlerine sırt kısımlarından tutturulma işlemi.

Şiraze: Kitapların kapağa bağlandıkları yerin iki ucunda ibrişimden örülen ince şerit.

Numaratör: Birbirini takip eden sayfalar veya perforaj ile ayrılmış karşılıklı sayfaların takibi için istenilen yerlere baskı sonrası yapılan numara koyma işlemi.

Taslama: Hazırlanmış kitap kapağının cilt bezi ile kaplanması ve kapağın yan kağıdı ile birleştirilmesi işlemi.

Istaka: İçbükey olarak oyulmuş uçları ile cilt sırtını yuvarlaklaştırdıktan sonra düzeltmeye yarayan tahta ve kemikten yapılan mücellit aleti.

Spiral: Yaprak halinde veya forma halinde olan harmanlanmış bir işin sırt ve herhangi arzu edilen yerinden delinerek ve istenilen yerin başından sonuna kadar özel telle birleştirilme işlemi.

Şömiz (gömlek): Genellikle kitapların kapakları üzerine geçirilen baskılı koruma kapakçığı.

Pres: Altta ve üstte aynı ölçüde iki tablası bulunan, üstte sıkma işlemini yapan bir bölümü olan, ciltleme işlemi biten işin kapağı takıldıktan sonra (kurumadan) cilt bezi mukavvaya yapışırken arada kalabilecek hava kabarcıklarının giderilmesi işleminin yapıldığı makineler. Önce basılı işler kırma makinesi ile forma haline getirilir. Varsa yan kağıt veya içine girecek resim, harita, poster vb. ilaveler yapıştırılır. Harman yapılır ve formalar numara sırasına göre dizilir. Müşteri isteğine göre tel veya iplik dikiş makinesinde dikiş yapılır. İplik dikiş yapıldı ise sırtlar tutkallanır. İstenirse kenarlar yaldızlanır veya boyanır. Kitabın iyi açılması için kambura makinesi ile yuvarlaştırılır. Sırtın taşması için tekrar preslenir, sırt bezi geçirilir. Sırtın üst ve altına şiraze takılır. Başka makinelerde yan ve sırt mukavvaları kesilip kağıt, bez veya deri üzerine yapıştırılarak hazırlanan kitap kapakları kitaba takılır. Bu arada kitap ile kapak arasına yanlara taşan bezler ve işaret ipi de takılarak yan kağıtları yapıştırılır. Kitap kuruyuncaya kadar pres edilir. Gerekiyorsa ve müşteri arzu etmişse sırt ve ön yüzlere ciltçi boyaları ve yaldız kullanmak sureti ile baskı yapılır. Cilt boyaları ışığa dayanıklı, örtücü ve özel boyalardır. Bu boyalara parlatıcı vernik katarak görünüşü daha çarpıcı hale getirmek mümkündür.